Pop up navigation menu
Home
 

HIGHER EDUCATION

VOLKSWAGEN AUTOMOTIVE INNOVATION LABORATORY (V.A.I.L.)

INFO

PROJECT INFORMATION

CLIENT: Stanford University, School of Engineering
LOCATION: Stanford University, California
SIZE: 12,170 Square Feet
COST: $2,600,000

PROJECT DESCRIPTION

Stanford University's School of Engineering wanted a new building that would comprise a research laboratory, workshop, classroom, and collaborative spaces to support a variety of programs focusing on future modes of transportation. The building would house the DARPA car, which can self-navigate through cities and deserts; drive-by-wire smart cars; and the student solar car project. The site was located in the more rural part of the campus and economy was paramount.

CAW used its extensive knowledge of pre-engineered buildings to develop a flexible, economical facility that supports the efforts of this cutting-edge research. Natural light and ventilation provide laboratory spaces that are bright and comfortable for the users, and the university's 2.5-million-dollar budget was met because of the innovative project-delivery methods employed.

HOW CAW DID THIS

  • CAW utilized pre-engineered building systems to dramatically cut the cost and speed of construction, enabling it to meet the tight timeline and budget established by the university.
  • Flexible work bays were designed to enable the various programs to work side by side and to share tools and ideas.
  • High rooftop ventilators and operable windows were incorporated to naturally ventilate the space, and radiant slabs make for comfortable winter work conditions.
  • Corrugated fiberglass siding clerestory windows and glass roll-up doors provide ample natural light to all of the work areas.

KEY PARTICIPANTS

STRUCTURAL: Rinne & Peterson Structural Engineers, www.rpse.com
CONTRACTOR: Hillhouse Construction, www.hillhouseconstruction.com

HIGHER EDUCATION

VOLKSWAGEN AUTOMOTIVE INNOVATION LABORATORY (V.A.I.L.)

INFO

PROJECT INFORMATION

CLIENT: Stanford University, School of Engineering
LOCATION: Stanford University, California
SIZE: 12,170 Square Feet
COST: $2,600,000

PROJECT DESCRIPTION

Stanford University's School of Engineering wanted a new building that would comprise a research laboratory, workshop, classroom, and collaborative spaces to support a variety of programs focusing on future modes of transportation. The building would house the DARPA car, which can self-navigate through cities and deserts; drive-by-wire smart cars; and the student solar car project. The site was located in the more rural part of the campus and economy was paramount.

CAW used its extensive knowledge of pre-engineered buildings to develop a flexible, economical facility that supports the efforts of this cutting-edge research. Natural light and ventilation provide laboratory spaces that are bright and comfortable for the users, and the university's 2.5-million-dollar budget was met because of the innovative project-delivery methods employed.

HOW CAW DID THIS

  • CAW utilized pre-engineered building systems to dramatically cut the cost and speed of construction, enabling it to meet the tight timeline and budget established by the university.
  • Flexible work bays were designed to enable the various programs to work side by side and to share tools and ideas.
  • High rooftop ventilators and operable windows were incorporated to naturally ventilate the space, and radiant slabs make for comfortable winter work conditions.
  • Corrugated fiberglass siding clerestory windows and glass roll-up doors provide ample natural light to all of the work areas.

KEY PARTICIPANTS

STRUCTURAL: Rinne & Peterson Structural Engineers, www.rpse.com
CONTRACTOR: Hillhouse Construction, www.hillhouseconstruction.com

HIGHER EDUCATION > VOLKSWAGEN AUTOMOTIVE INNOVATION LABORATORY (V.A.I.L.)



  • PROJECT INFORMATION

    CLIENT: Stanford University, School of Engineering
    LOCATION: Stanford University, California
    SIZE: 12,170 Square Feet
    COST: $2,600,000

    PROJECT DESCRIPTION

    Stanford University's School of Engineering wanted a new building that would comprise a research laboratory, workshop, classroom, and collaborative spaces to support a variety of programs focusing on future modes of transportation. The building would house the DARPA car, which can self-navigate through cities and deserts; drive-by-wire smart cars; and the student solar car project. The site was located in the more rural part of the campus and economy was paramount.

    CAW used its extensive knowledge of pre-engineered buildings to develop a flexible, economical facility that supports the efforts of this cutting-edge research. Natural light and ventilation provide laboratory spaces that are bright and comfortable for the users, and the university's 2.5-million-dollar budget was met because of the innovative project-delivery methods employed.

    HOW CAW DID THIS

    • CAW utilized pre-engineered building systems to dramatically cut the cost and speed of construction, enabling it to meet the tight timeline and budget established by the university.
    • Flexible work bays were designed to enable the various programs to work side by side and to share tools and ideas.
    • High rooftop ventilators and operable windows were incorporated to naturally ventilate the space, and radiant slabs make for comfortable winter work conditions.
    • Corrugated fiberglass siding clerestory windows and glass roll-up doors provide ample natural light to all of the work areas.

    KEY PARTICIPANTS

    STRUCTURAL: Rinne & Peterson Structural Engineers, www.rpse.com
    CONTRACTOR: Hillhouse Construction, www.hillhouseconstruction.com