Pop up navigation menu
Home
 

OLD PAGE MILL RESIDENCE

INFO

PROJECT INFORMATION

CLIENT: Private Client
LOCATION: Los Altos Hills, California
SIZE: 5,000 Square Feet
COST: Withheld

PROJECT DESCRIPTION

Perched at the edge of Stanford University's Open Space preserve, this Mid-century Modern residence is wonderfully sited to enjoy California's native landscape. But the house—constructed in 1940—had not been updated in many years. CAW was charged with modernizing the residence while respecting the historic character of the house and its 10-acre site, both of which are protected by a conservation easement. In addition to creating contemporary, efficient, and comfortable living spaces, the remodel also needed to incorporate the owner's extensive collection of decorative glass orbs.

Leveraging the site's spectacular surroundings became the key to CAW's design strategy. To do this, CAW performed open heart surgery on the existing layout, relocating the kitchen and dining spaces to the center of the house while creating new ways for interior spaces to flow directly and seamlessly to the outside areas.

HOW CAW DID THIS

  • Public rooms were placed in the center of the house, providing separation from the master bedroom and the bedroom wings of the residence.
  • A pantry was created between the kitchen and dining spaces. The new pantry also provided wall opportunities for showcasing the owner's glass collection, while LED lights integrated with the open shelving system illuminated the colored glass to beautiful effect.
  • Large glass sliding doors were incorporated to open up the home's public areas to the outside landscape, dissolving the line between inside and out.
  • Reclaimed teak siding was used as an accent material, while a new 15KV solar system, performance glazing, and an energy efficient mechanical system were woven seamlessly into the historic structure to improve energy efficiency.
  • The natural site and extreme privacy allowed the new master bedroom to have large expanses of glass overlooking the landscape, and a glass shower in the master bath.

KEY PARTICIPANTS

STRUCTURAL: Ingraham DeJesse Structural Engineers, www.ida-se.com
LANDSCAPE: Miller Studios, www.jcmillerstudio.com
CONTRACTOR: C-Brook Construction, (650) 224-4445

OLD PAGE MILL RESIDENCE

INFO

PROJECT INFORMATION

CLIENT: Private Client
LOCATION: Los Altos Hills, California
SIZE: 5,000 Square Feet
COST: Withheld

PROJECT DESCRIPTION

Perched at the edge of Stanford University's Open Space preserve, this Mid-century Modern residence is wonderfully sited to enjoy California's native landscape. But the house—constructed in 1940—had not been updated in many years. CAW was charged with modernizing the residence while respecting the historic character of the house and its 10-acre site, both of which are protected by a conservation easement. In addition to creating contemporary, efficient, and comfortable living spaces, the remodel also needed to incorporate the owner's extensive collection of decorative glass orbs.

Leveraging the site's spectacular surroundings became the key to CAW's design strategy. To do this, CAW performed open heart surgery on the existing layout, relocating the kitchen and dining spaces to the center of the house while creating new ways for interior spaces to flow directly and seamlessly to the outside areas.

HOW CAW DID THIS

  • Public rooms were placed in the center of the house, providing separation from the master bedroom and the bedroom wings of the residence.
  • A pantry was created between the kitchen and dining spaces. The new pantry also provided wall opportunities for showcasing the owner's glass collection, while LED lights integrated with the open shelving system illuminated the colored glass to beautiful effect.
  • Large glass sliding doors were incorporated to open up the home's public areas to the outside landscape, dissolving the line between inside and out.
  • Reclaimed teak siding was used as an accent material, while a new 15KV solar system, performance glazing, and an energy efficient mechanical system were woven seamlessly into the historic structure to improve energy efficiency.
  • The natural site and extreme privacy allowed the new master bedroom to have large expanses of glass overlooking the landscape, and a glass shower in the master bath.

KEY PARTICIPANTS

STRUCTURAL: Ingraham DeJesse Structural Engineers, www.ida-se.com
LANDSCAPE: Miller Studios, www.jcmillerstudio.com
CONTRACTOR: C-Brook Construction, (650) 224-4445

> OLD PAGE MILL RESIDENCE



  • PROJECT INFORMATION

    CLIENT: Private Client
    LOCATION: Los Altos Hills, California
    SIZE: 5,000 Square Feet
    COST: Withheld

    PROJECT DESCRIPTION

    Perched at the edge of Stanford University's Open Space preserve, this Mid-century Modern residence is wonderfully sited to enjoy California's native landscape. But the house—constructed in 1940—had not been updated in many years. CAW was charged with modernizing the residence while respecting the historic character of the house and its 10-acre site, both of which are protected by a conservation easement. In addition to creating contemporary, efficient, and comfortable living spaces, the remodel also needed to incorporate the owner's extensive collection of decorative glass orbs.

    Leveraging the site's spectacular surroundings became the key to CAW's design strategy. To do this, CAW performed open heart surgery on the existing layout, relocating the kitchen and dining spaces to the center of the house while creating new ways for interior spaces to flow directly and seamlessly to the outside areas.

    HOW CAW DID THIS

    • Public rooms were placed in the center of the house, providing separation from the master bedroom and the bedroom wings of the residence.
    • A pantry was created between the kitchen and dining spaces. The new pantry also provided wall opportunities for showcasing the owner's glass collection, while LED lights integrated with the open shelving system illuminated the colored glass to beautiful effect.
    • Large glass sliding doors were incorporated to open up the home's public areas to the outside landscape, dissolving the line between inside and out.
    • Reclaimed teak siding was used as an accent material, while a new 15KV solar system, performance glazing, and an energy efficient mechanical system were woven seamlessly into the historic structure to improve energy efficiency.
    • The natural site and extreme privacy allowed the new master bedroom to have large expanses of glass overlooking the landscape, and a glass shower in the master bath.

    KEY PARTICIPANTS

    STRUCTURAL: Ingraham DeJesse Structural Engineers, www.ida-se.com
    LANDSCAPE: Miller Studios, www.jcmillerstudio.com
    CONTRACTOR: C-Brook Construction, (650) 224-4445