Pop up navigation menu
Home
 

LINCOLN AVENUE RESIDENCE

INFO

PROJECT INFORMATION

CLIENT: Private Client
LOCATION: Palo Alto, California
SIZE: 6,000 Square Feet
COST: Withheld

PROJECT DESCRIPTION

This Dutch Colonial home resides in Palo Alto's distinctive Professorville neighborhood, a National Register Historic District near the downtown area. Unfortunately, the landmark residence suffered from a series of uncomplimentary additions and modifications which had also threatened the structure's historic character. CAW's design for the project had to navigate a stringent public review process for historic compatibility as well as for adherence to modern Green Building Standards established by the city.

CAW was able to bring new light and openness to the design by creating an inviting addition that connected the house directly to the gardens, allowing for a seamless flow between interior and exterior spaces. In addition, CAW accomplished the owners' goal of integrating a separate on-site water tower as a key feature of the house. Open, contemporary spaces now contrast and compliment the historic interiors, and the design captures the owners' sense of whimsy.

HOW CAW DID THIS

  • CAW kept the house and water tower an important focal point in this historic district by focusing all of the new addition toward the rear of the building.
  • Reclaimed redwood was used inside the water tower. Interior floors were removed and a new dramatic circular stair was inserted into the tower shell to link the four different levels of the house. The tower is now an important feature of the house, both inside and out.
  • Inspired by the owners' love of the "Adventures Of Tin Tin," CAW used reclaimed timbers, broken bricks, and colorful mural scenes from the story to decorate the basement game room.
  • Large open door systems were built into the home's new interior spaces to allow the kitchen and family room to flow directly to the gardens outside. Natural light brightens the new spaces and provides a contrast to the original wood-paneled interiors.
  • The new addition's advanced mechanical systems—including radiant-heated floors and high-performance windows—helped this house meet the city's stringent Green Building Standards, and proved that energy efficiency and historic preservation can go hand in hand.

KEY PARTICIPANTS

STRUCTURAL: Ingraham DeJesse Structural Engineers, www.ida-se.com
LANDSCAPE: Miller Studios, www.jcmillerstudio.com
MEP: Florence Goguely, www.billeetplume.com
CONTRACTOR: Northwall Builders, www.northwallbuilders.com

LINCOLN AVENUE RESIDENCE

INFO

PROJECT INFORMATION

CLIENT: Private Client
LOCATION: Palo Alto, California
SIZE: 6,000 Square Feet
COST: Withheld

PROJECT DESCRIPTION

This Dutch Colonial home resides in Palo Alto's distinctive Professorville neighborhood, a National Register Historic District near the downtown area. Unfortunately, the landmark residence suffered from a series of uncomplimentary additions and modifications which had also threatened the structure's historic character. CAW's design for the project had to navigate a stringent public review process for historic compatibility as well as for adherence to modern Green Building Standards established by the city.

CAW was able to bring new light and openness to the design by creating an inviting addition that connected the house directly to the gardens, allowing for a seamless flow between interior and exterior spaces. In addition, CAW accomplished the owners' goal of integrating a separate on-site water tower as a key feature of the house. Open, contemporary spaces now contrast and compliment the historic interiors, and the design captures the owners' sense of whimsy.

HOW CAW DID THIS

  • CAW kept the house and water tower an important focal point in this historic district by focusing all of the new addition toward the rear of the building.
  • Reclaimed redwood was used inside the water tower. Interior floors were removed and a new dramatic circular stair was inserted into the tower shell to link the four different levels of the house. The tower is now an important feature of the house, both inside and out.
  • Inspired by the owners' love of the "Adventures Of Tin Tin," CAW used reclaimed timbers, broken bricks, and colorful mural scenes from the story to decorate the basement game room.
  • Large open door systems were built into the home's new interior spaces to allow the kitchen and family room to flow directly to the gardens outside. Natural light brightens the new spaces and provides a contrast to the original wood-paneled interiors.
  • The new addition's advanced mechanical systems—including radiant-heated floors and high-performance windows—helped this house meet the city's stringent Green Building Standards, and proved that energy efficiency and historic preservation can go hand in hand.

KEY PARTICIPANTS

STRUCTURAL: Ingraham DeJesse Structural Engineers, www.ida-se.com
LANDSCAPE: Miller Studios, www.jcmillerstudio.com
MEP: Florence Goguely, www.billeetplume.com
CONTRACTOR: Northwall Builders, www.northwallbuilders.com

> LINCOLN AVENUE RESIDENCE



  • PROJECT INFORMATION

    CLIENT: Private Client
    LOCATION: Palo Alto, California
    SIZE: 6,000 Square Feet
    COST: Withheld

    PROJECT DESCRIPTION

    This Dutch Colonial home resides in Palo Alto's distinctive Professorville neighborhood, a National Register Historic District near the downtown area. Unfortunately, the landmark residence suffered from a series of uncomplimentary additions and modifications which had also threatened the structure's historic character. CAW's design for the project had to navigate a stringent public review process for historic compatibility as well as for adherence to modern Green Building Standards established by the city.

    CAW was able to bring new light and openness to the design by creating an inviting addition that connected the house directly to the gardens, allowing for a seamless flow between interior and exterior spaces. In addition, CAW accomplished the owners' goal of integrating a separate on-site water tower as a key feature of the house. Open, contemporary spaces now contrast and compliment the historic interiors, and the design captures the owners' sense of whimsy.

    HOW CAW DID THIS

    • CAW kept the house and water tower an important focal point in this historic district by focusing all of the new addition toward the rear of the building.
    • Reclaimed redwood was used inside the water tower. Interior floors were removed and a new dramatic circular stair was inserted into the tower shell to link the four different levels of the house. The tower is now an important feature of the house, both inside and out.
    • Inspired by the owners' love of the "Adventures Of Tin Tin," CAW used reclaimed timbers, broken bricks, and colorful mural scenes from the story to decorate the basement game room.
    • Large open door systems were built into the home's new interior spaces to allow the kitchen and family room to flow directly to the gardens outside. Natural light brightens the new spaces and provides a contrast to the original wood-paneled interiors.
    • The new addition's advanced mechanical systems—including radiant-heated floors and high-performance windows—helped this house meet the city's stringent Green Building Standards, and proved that energy efficiency and historic preservation can go hand in hand.

    KEY PARTICIPANTS

    STRUCTURAL: Ingraham DeJesse Structural Engineers, www.ida-se.com
    LANDSCAPE: Miller Studios, www.jcmillerstudio.com
    MEP: Florence Goguely, www.billeetplume.com
    CONTRACTOR: Northwall Builders, www.northwallbuilders.com