Pop up navigation menu
Home
 

K-12 EDUCATION

JAMES LICK HIGH SCHOOL BUILDING 500

INFO

PROJECT INFORMATION

CLIENT: East Side Union High School District
LOCATION: San Jose, California
SIZE: 19,000 Square Feet
COST: $7,600,000

PROJECT DESCRIPTION

James Lick High School in San Jose needed to significantly increase its classroom space in order to accommodate its growing student population. The 1950's campus was densely developed. The only available site was located at the end of one of the axial paths through the existing campus, but was wedged between a drop-off area for students and a busy main street.

Making the most of the tight site, CAW designed a two-story U-shaped building that satisfied the client's program requirements but also benefited the campus in other significant ways. The drop-off area was transformed into a new welcoming plaza entrance to the campus, so that students now enter through a secure gateway created by the new building. The building's U-shaped design creates a new teaching courtyard, adding enormously to the central campus, which had offered little outdoor space for classrooms or for students to gather.

HOW CAW DID THIS

  • The two-story design achieves more efficient land use, while the building's orientation buffers the interior of the school campus from the busy street outside.
  • Exterior circulation saves energy costs by cutting down on the amount of conditioned space and by doubling as sun shading for large glass areas on the lower level.
  • The building's mass was positioned to enhance the existing axial layout of the campus and to buffer the interior campus from the busy street.

KEY PARTICIPANTS

STRUCTURAL: Hohbach Lewin Inc, www.hohbach-lewin.com
LANDSCAPE: JCMiller Studio, www.jcmillerstudio.com
MEP: Ackerman-Practicon, www.apcts.com

K-12 EDUCATION

JAMES LICK HIGH SCHOOL BUILDING 500

INFO

PROJECT INFORMATION

CLIENT: East Side Union High School District
LOCATION: San Jose, California
SIZE: 19,000 Square Feet
COST: $7,600,000

PROJECT DESCRIPTION

James Lick High School in San Jose needed to significantly increase its classroom space in order to accommodate its growing student population. The 1950's campus was densely developed. The only available site was located at the end of one of the axial paths through the existing campus, but was wedged between a drop-off area for students and a busy main street.

Making the most of the tight site, CAW designed a two-story U-shaped building that satisfied the client's program requirements but also benefited the campus in other significant ways. The drop-off area was transformed into a new welcoming plaza entrance to the campus, so that students now enter through a secure gateway created by the new building. The building's U-shaped design creates a new teaching courtyard, adding enormously to the central campus, which had offered little outdoor space for classrooms or for students to gather.

HOW CAW DID THIS

  • The two-story design achieves more efficient land use, while the building's orientation buffers the interior of the school campus from the busy street outside.
  • Exterior circulation saves energy costs by cutting down on the amount of conditioned space and by doubling as sun shading for large glass areas on the lower level.
  • The building's mass was positioned to enhance the existing axial layout of the campus and to buffer the interior campus from the busy street.

KEY PARTICIPANTS

STRUCTURAL: Hohbach Lewin Inc, www.hohbach-lewin.com
LANDSCAPE: JCMiller Studio, www.jcmillerstudio.com
MEP: Ackerman-Practicon, www.apcts.com

K-12 EDUCATION > JAMES LICK HIGH SCHOOL BUILDING 500



  • PROJECT INFORMATION

    CLIENT: East Side Union High School District
    LOCATION: San Jose, California
    SIZE: 19,000 Square Feet
    COST: $7,600,000

    PROJECT DESCRIPTION

    James Lick High School in San Jose needed to significantly increase its classroom space in order to accommodate its growing student population. The 1950's campus was densely developed. The only available site was located at the end of one of the axial paths through the existing campus, but was wedged between a drop-off area for students and a busy main street.

    Making the most of the tight site, CAW designed a two-story U-shaped building that satisfied the client's program requirements but also benefited the campus in other significant ways. The drop-off area was transformed into a new welcoming plaza entrance to the campus, so that students now enter through a secure gateway created by the new building. The building's U-shaped design creates a new teaching courtyard, adding enormously to the central campus, which had offered little outdoor space for classrooms or for students to gather.

    HOW CAW DID THIS

    • The two-story design achieves more efficient land use, while the building's orientation buffers the interior of the school campus from the busy street outside.
    • Exterior circulation saves energy costs by cutting down on the amount of conditioned space and by doubling as sun shading for large glass areas on the lower level.
    • The building's mass was positioned to enhance the existing axial layout of the campus and to buffer the interior campus from the busy street.

    KEY PARTICIPANTS

    STRUCTURAL: Hohbach Lewin Inc, www.hohbach-lewin.com
    LANDSCAPE: JCMiller Studio, www.jcmillerstudio.com
    MEP: Ackerman-Practicon, www.apcts.com