Pop up navigation menu
Home
 

RESIDENTIAL

BRUCE DRIVE RESIDENCE

INFO

PROJECT INFORMATION

CLIENT: Private Client
LOCATION: Palo Alto, CA
SIZE: 3,500 Square Feet
COST: Withheld

PROJECT DESCRIPTION

Our clients' extensive art collection provided a starting point for our design of this new home, suggesting generous wall space and diffuse skylights that illuminate the wall surface but block out damaging sun rays.

We organized the house around a center gallery that separates the public and private spaces, then oriented it on the lot so that it feels open to the outside while maintaining complete privacy from neighbors. The kitchen, living room, dining room, and other public spaces are housed under a curved ceiling, and face the side patio and lap pool area. A rich, natural materials palette includes slate and wood floors, granite countertops, maple cabinets with cherry wood inlays, and a redwood ceiling.

Our design for this new residence included the house and all surroundings, including the pool and gazebo.

HOW CAW DID THIS

  • The central circulation gallery separates the house into private and public functions.
  • The kitchen, dining, and living spaces stretch along the gallery, and wall cutaways provide light and focus attention on the gracefully curving roof form clad in redwood.
  • The house is situated along the property line to screen the neighboring house from view, and to give a sense of an ever-widening, deep backyard that preserves privacy for the house
  • A lap pool follows along the other property line and creates a trapezoidal patio area that is accessible through large sliding glass doors from all the major rooms of the house

KEY PARTICIPANTS

STRUCTURAL: Adamo and Associates, www.nvo.com/adamoandassoc

RESIDENTIAL

BRUCE DRIVE RESIDENCE

INFO

PROJECT INFORMATION

CLIENT: Private Client
LOCATION: Palo Alto, CA
SIZE: 3,500 Square Feet
COST: Withheld

PROJECT DESCRIPTION

Our clients' extensive art collection provided a starting point for our design of this new home, suggesting generous wall space and diffuse skylights that illuminate the wall surface but block out damaging sun rays.

We organized the house around a center gallery that separates the public and private spaces, then oriented it on the lot so that it feels open to the outside while maintaining complete privacy from neighbors. The kitchen, living room, dining room, and other public spaces are housed under a curved ceiling, and face the side patio and lap pool area. A rich, natural materials palette includes slate and wood floors, granite countertops, maple cabinets with cherry wood inlays, and a redwood ceiling.

Our design for this new residence included the house and all surroundings, including the pool and gazebo.

HOW CAW DID THIS

  • The central circulation gallery separates the house into private and public functions.
  • The kitchen, dining, and living spaces stretch along the gallery, and wall cutaways provide light and focus attention on the gracefully curving roof form clad in redwood.
  • The house is situated along the property line to screen the neighboring house from view, and to give a sense of an ever-widening, deep backyard that preserves privacy for the house
  • A lap pool follows along the other property line and creates a trapezoidal patio area that is accessible through large sliding glass doors from all the major rooms of the house

KEY PARTICIPANTS

STRUCTURAL: Adamo and Associates, www.nvo.com/adamoandassoc

RESIDENTIAL > BRUCE DRIVE RESIDENCE



  • PROJECT INFORMATION

    CLIENT: Private Client
    LOCATION: Palo Alto, CA
    SIZE: 3,500 Square Feet
    COST: Withheld

    PROJECT DESCRIPTION

    Our clients' extensive art collection provided a starting point for our design of this new home, suggesting generous wall space and diffuse skylights that illuminate the wall surface but block out damaging sun rays.

    We organized the house around a center gallery that separates the public and private spaces, then oriented it on the lot so that it feels open to the outside while maintaining complete privacy from neighbors. The kitchen, living room, dining room, and other public spaces are housed under a curved ceiling, and face the side patio and lap pool area. A rich, natural materials palette includes slate and wood floors, granite countertops, maple cabinets with cherry wood inlays, and a redwood ceiling.

    Our design for this new residence included the house and all surroundings, including the pool and gazebo.

    HOW CAW DID THIS

    • The central circulation gallery separates the house into private and public functions.
    • The kitchen, dining, and living spaces stretch along the gallery, and wall cutaways provide light and focus attention on the gracefully curving roof form clad in redwood.
    • The house is situated along the property line to screen the neighboring house from view, and to give a sense of an ever-widening, deep backyard that preserves privacy for the house
    • A lap pool follows along the other property line and creates a trapezoidal patio area that is accessible through large sliding glass doors from all the major rooms of the house

    KEY PARTICIPANTS

    STRUCTURAL: Adamo and Associates, www.nvo.com/adamoandassoc